Eмисия новини
от 16.00 часа

"Баядерка" от киносезона на Болшой театър

Поредното заглавие от кино-балетния сезон директно от сцената на Болшой театър бе балетът „Баядерка” (La Bayadère) на Лудвиг Минкус по либрето на Сергей Худеков, използвал за основа старинната драма на индийския поет Калидаса от ІV в.„Шакунтала” и поемата на Гьоте „Богът и баядерката”.

В този балет за първи път Мариус Петипа емаципира стъпките на танца от точното темпоритмично развитие в знаменитото голямо соло на Никия от второ действие с кошницата цветя, която се приема за първата психологическа балетна сцена. В трето действие пък е друг всепризнат шедьовър на хореографското въображение на Петипа - „Сцената със сенките”, една от най-известните в балетното изкуство кордебалетни картини. Върху медитативна мелодия сенките смълчано, тъжно се спускат от небето с бавно, повтарящо се и почти мистично движение на 32 балерини, белязано от геометрическа строгост и усещане за свещена неприкосновеност.

Премиерата на балета се състояла в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари (4 февруари) 1877 г. Оргиналната версия е в четири действия и седем сцени и апотеоз, но днес се поставя в съкратен вариант тъй като е изгубена част от оригиналната партитура. Почти всички съвременни постановки са базирани на версията на Кировския балет от 1941 г. на Вахтанг Чабукяни и Владимир Пономарьов. Версията на Болшой е на Юрий Григорович, който съхранява всички най-важни и редки хореографски решения както от Петипа, така и от Чабукяни, като прословутата по виртуозност вариация на Златния бог.

Повече за постановката и изпълнителите чуйте в звуковия файл в рецензията на изкуствоведа Петър Пламенов.
Още от

„…from a window“

публикувано на 19.07.19 в 16:01