Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спуснати наполовина знамена в Холандия за жертвите в Утрехт

Полицията разпитва трима задържани

| обновено на 19.03.19 в 12:35
2
След задържането на главния заподозрян Гьокмен Танъш за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено от пета на четвърта степен.
Снимка: БТА

В Холандия знамената във всички държавни институции днес ще бъдат спуснати наполовина в памет на жертвите на вчерашното нападение в трамвай в град Утрехт, при което загинаха трима души, а петима бяха ранени.

Разследването на случая продължава, работи се и по изясняване на мотивите на задържания предполагаем извършител на нападението Гьокмен Танъш (37 г.), който е роден в Турция и по данни на холандските власти има криминално досие за различни престъпления.

По-рано бе съобщено за задържането на още двама заподозрени по случая. Първоначално кметът на Утрехт съобщи, че те са били освободени, но впоследствие полицията уточни, че остават ареста и че и тримата остават под подозрение. Все още не е установена връзка между Танъш и жертвите му, съобщи прокуратурата. „Сериозно се проучва терористичен мотив заради доказателство, включително писмо, открито в колата, с която заподозреният е избягал“, съобщиха прокуратурата и полицията в съвместно становище. 

Според министъра на вътрешните работи на Холандия Ферд Граперхаус, още е рано да се каже дали предполагаемият стрелец е имал терористичен мотив и апелира да се изчакат резултатите от независимото разследване на уликите.

Холандският премиер Марк Рюте заяви пред журналисти, че по случая все още остават много въпроси, но изрази увереност, че случилото се няма да засегне провеждането на изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март.

След задържането на главния заподозрян за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено с една степен - от пета на четвърта, предадоха световните агенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна