Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 юли ще има пълно слънчево затъмнение

Наблюдение на слънчево затъмнение
Снимка: БГНЕС

В книгата "Гид на любителя астроном 2019" е събрана информация за най-интересните астрономически явления. Книгата е достъпна безплатно в Интернет и всеки може да провери датите, на които ще има слънчеви и лунни затъмнения. Автор е Пенчо Маркишки, който работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра "Астрономия" на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

На втори юли предстои пълно слънчево затъмнение, обясни Маркишки. "Пълната фаза на затъмнението ще може да се наблюдава от южната част на Тихия океан, от Чили и Аржентина и затова се предприемат пътувания от много хора до там, включително екип от България ще посети Чили"

Пръстеновидното слънчево затъмнение е красиво явление, което може да се наблюдава на 26 декември.

"Случва се, когато Луната, закривайки Слънцето, е най-далеч от Земята в така наречения апогей. Когато тя се вижда с най-малки ъглови размери, поради което по време на пълната фаза на затъмнението тя не успява да закрие изцяло слънчевия диск, а периферията на слънчевия диск остава да свети около Луната във вид на тънък пръстен, което наистина е много красиво явление."

Метеорните потоци са частици оставени от комети, които са преминали някога през централните части на Слънчевата система.

"Тези преминавания може да са станали преди десетки или преди стотици години, но обикновено са, в повечето случаи преди десетки години. Когато една комета премине през централните части на Слънчевата система, от нейното ядро се отделят частици, които продължават да събират по орбита подобно на тази, по която е преминала главата на кометата. От друга страна Земята, обикаляйки около Слънцето в определени дати от годината, пресича тези облаци от космически частици, които ние наричаме още метеорни роеве и ако тогава се случи безлунна нощ и човек е на открито, под открито небе, и е далеч от градските светлини, примерно някъде високо в планина или пък далече в полето, той може да види повишен брой метеори или както народът макар и неправилно ги нарича, масово се използва това название - падащи звезди."

В края на юли ще могат да се наблюдават метеорни потоци.

"30-31 юли някъде, тези нощи, да се постарае по това време да бъде далеч извън градските светлини. Примерно високо в планина, когато Луната ще бъде в новолуние и няма да осветява небето - нещо, което обичайно пречи при наблюдение на метеорни потоци и което, за съжаление, ще бъде факт по време на максимума на персеиди", допълни Пенчо Маркишки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени