Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин с дебют при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в Япония

Снимка: 2018 World Junior Figure Skating Championships

Александра Фейгин ще направи дебют при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Япония). 16-годишната българка, която с 11-о си място записа историческо класиране на европейски шампионат в Минск започва своето участие утре с представяне на кратката си програма.

40 фигуристки са заявени за участие в Сайтама. Битката за първото място при дамите ще се води между трите заявени рускини – олимпийската шампионка Алина Загитова, двукратната носителка на световната титла Евгения Медведева, която беше включена в състава на „Сборная“ в последния момент и носителката на златния медал от първенството на Стария континент София Самодурова.

27 дуета ще се излязат на леда в битка за световната корона при танцовите двойки. Тук абсолютни фаворити са трикратните световни първенци Габриела Пападакис и Гийом Сизерон (Франция). Олимпийските вицешампиони от Игрите в Пьонг Чанг държат рекордните постижения за точки в ритмичния танц, във волната програма и за общ сбор за сезона по новите правила.

При мъжете за участие са записани 35 фигуристи. Сред тях са двукратният олимпийски шампион Юзюру Ханю (Япония), сънародникът му и сребърен медалист от  Олимпиадата в ПьонгЧанг Шома Уно, както американецът Нейтън Чен.

При спортните двойки безспорните номер 1 са европейските шампиони Ванеса Джеймс и Морган Сипре. Конкуренциа ще им окажат разбира се руските и китайските  представители  - Евгения Тарасова/Владимир Морозов, Чън Пън/ Ян Жин. 19 са дуетите записани за участие в тази категория.

Коментар за предстоящото световно първенство можете да чуете в звуковйя файл от бившият национал, сега треньор Найден Боричев.
В шампионата на планетата в битка за отличията влизат 167 състезатели от 43 страни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна