Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Бошов: Конкуренцията в здравеопазването трябва да е на всички нива

„За да може пациентът да получи качествено здравеопазване на разумна цена, това може да стане само в условия на конкуренция и тя трябва да бъде на всичките нива на една истинска здравна реформа – както на ниво Каси, така и на ниво болнични заведения“. Това каза пред БНР Кирил Бошов от застрахователния сектор.

Според него е необходимо да се остойности какво точно получава пациентът срещу 8% здравна вноска. В момента това не е ясно, подчерта той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Първата и основна стъпка е да се дефинира един базов пакет, в който на база на солидарността да се остойности какво точно може да се получи срещу тези 8%. Ако разчетите покажат, че базовият пакет не е възможно да бъде покрит от 8%, едва тогава да се мисли дали е необходимо увеличение или тази част да се поеме от едни разумни доброволни здравноосигурителни пакети“, обясни Бошов.

„За да може да бъде предложен наистина смислен здравноосигурителен модел, който да бъде приет от обществото и от всички заинтересовани, е необходимо да има ясен отговор на въпросите. Все още не сме на етап, на който да има ясна финансова рамка не само колко се плаща за неосигурените лица, но и въобще какви са разходите на българите за здравеопазване, какви са разходите на министерството и на Здравната каса и оттам да стъпим на конкретни цифри, на които да се търси решение за по-справедлив модел“, коментира още той.

По думите му в работните групи, които бяха създадени, се е получила нелоша дискусия, като всички участници са дали мнението си.

„Оттук нататък е много важно здравното министерство да продължи с по-нататъшните етапи, а не отново да спрем нещо, за което може би най-накрая е назрял моментът да бъде решено. Надявам се, че оттук нататък ще се премине именно към финансовата обосновка на идеите, които се чуха“.

Кирил Бошов се надява, че тази година може да бъде година на промяната. По думите му една такава цялостна реформа отнема между 5 и 10 години.

Въпросът е можем ли да ѝ поставим основите в рамките на тази година, посочи той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени