Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: Решението на проблема с фалшивите новини е във всеки един от нас

Теодор Стойчев - ръководителят на Бюрото на Европарламента в България.
Снимка: Божидар Любенов

Решението на проблема с фалшивите новини се корени в това да можем да ги разпознаваме, каза пред БНР ръководителят на Бюрото на Европарламента у нас Теодор Стойчев преди публичната дискусия „Фалшиви новини, фалшива реалност: Как да разпознаваме фалшивите новини в кампанията за Европейските избори 2019?“.

„Фалшивите новини няма да изчезнат. Те съществуват винаги. В момента просто с реалността на социалните медии те се разпространяват много по-лесно и достигат мигновено до огромен брой потребители. Решението обаче е във всеки един от нас – как избираме своите източници на информация, как подхождаме към тях, критичното мислене, което е в основата на разпознаването на подобни новини и въобще дезинформацията, която ни залива в интернет пространството“, каза Стойчев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му критичното мислене е необходима съставка на познанието.

„Не само фалшиви профили и фалшиви самоличности в интернет разпространяват тези новини. Понякога това се случва от напълно легитимни източници, които обаче имат своите цели“, каза още Теодор Стойчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени