Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителния акт за убийството на Виктория Маринова

| обновено на 19.03.19 в 15:00
Северин Красимиров, обвинен за убийството на тв водещата Виктория Маринова.
Снимка: Ася Пенчева

Окръжната прокуратура-Русе внесе обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Обвинителите очакват делото да влезе в съдебна зала в рамките на следващия месец. В хода на досъдебното производство Северин Красимиров се призна за виновен и даде подробни обяснения, които потвърждават тезата на обвинението за мотивите му за извършване на престъплението. Освен неговите обяснения прокуратурата разполага с множество веществени доказателства и ДНК материал. Това каза окръжният прокурор Георги Георгиев и допълни:

"Единственото обвиняемо лице по делото Северин Красимиров от днес е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения. Едното е за извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, второто – за извършено от него изнасилване и третото обвинение е за убийство, извършено умишлено по особено мъчителен начин и с особена жестокост", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и разясни подробно как е протекла работата на разследващите полицаи и наблюдаващите прокурори през последните пет месеца.

Вечерта преди престъплението Северин е бил със свои приятели на празненство, където е употребил алкохол. В ранните часове на 6 октомври е тръгнал пеша към дома си. На мястото на престъплението е срещнал жертвата и е изпитал сексуално влечение към нея. Нанесъл ѝ е побой и сексуално посегателство, в следствие на които Виктория Маринова е починала.

Разпитани са над 30 свидетели, назначени и приети са над 15 експертизи, а българските служби са получили съдействие от прокуратурата и полицията в Германия. Заключението на прокуратурата е, че става дума за криминално престъпление със сексуален мотив, а не престъпление срещу разследващ журналист, категорична бе Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор:

"Тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно, детайлно разследвана и отхвърлена категорично".

При задържането си Красимиров направи самопризнания за убийството, но отрече за изнасилването. Ако съдът прецени, Северин Красимиров може да получи най-тежкото наказание – доживотен затвор.

За професионалната работа награди получиха разследващият полицай Добрин Харалампиев, наблюдаващият прокурор Кремена Колицова и окръжният прокурор Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна