Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Бончев: Градското градинарство е антиконсуматорско движение

Това не е практика изхранване, а социален проект, ангажиращ и хора с добри професии

Никола Бончев
Снимка: Ани Петрова

Искаме общината да отдели 1% от всички паркове в София за градско градинарство. Това каза пред „Хоризонт“ Никола Бончев, който представлява инициативата „Градско градинарство“.

Тоест, както има кучешки заграждения, където можете да си разхождате кучетата, за които се отделят пари и за които винаги се намира финансиране, за да може даден кмет да се афишира по време на избори, също така може да се отдели 1% от всички паркове, които да бъдат заградени и отдадени за нуждите на градското градинарство.

Реакцията на предложението е негативна, изтъкна Бончев. „Постоянно се изкарва наредбата за парковете, която гласи, че в парковете не може да се отглеждат никакви растения.“

Довечера инициативата за градско градинарство организира среща в дома на  киното, на която ще има работилница как се прави разсад и как се садят растения. Събитието е от 18.30 ч.

„Първата градина, която направихме в кв. Надежда, беше обрана от клуба на една политическа партия и продадена след това в ресторанта. Има кражби, разбира се. Но градското градинарство не е за това да успеем да съхраним продукцията, за да се изхраним през зимата, а е чисто социално движение, което има за цел да си върне обратно града и да накара администрацията да работи в интерес на гражданите“, обясни Никола Бончев.

В момента на територията на София действат три инициативи за градско градинарство. Най-старата от тях – „Градини За дружба“ е вече на няколко години. Другите две са по-нови и оперират в кварталите „Студентски“ и „Изток“.

Акцент е не самото производство на зеленчуци, а социалната перспектива, която предлага то. Това е, малко или много, антиконсуматорско движение, което цели да научи хората как да отглеждат храната си, защото съвременният градски човек се е откъснал от практиките на нашите баби и дядовци, изтъкна никола Бончев.

Идеята не е да се спестят пари – с градско градинарство се занимават и високоплатени хора с добри професии, посочи той.

Междублоковите пространства са едно от местата, които са подходящи за практикуване на градско градинарство.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна