Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Маринов се срещна с директора на ФБР

5
Министър Маринов със зам.-директора на Сикрет Сървис Уилям Калахан
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Между правоохранителните органи на България и ФБР е установено стратегическо партньорство, което имаме готовност да развиваме и задълбочаваме, бяха единодушни в оценката си министър Младен Маринов, който е на визита в САЩ, и директорът на ФБР Кристофър Рей.

На среща във ФБР двамата обсъдиха продължаване на оперативното взаимодействие по конкретни случаи, както и съвместната работа по противодействие на киберпрестъпността, съобщи пресцентърът на МВР. Те оцениха като забележителни постигнатите резултати.

Установили сме редовен обмен на информация, в това число в борбата с международния тероризъм и продължаваме съвместната си работа, заяви директорът на ФБР. В този контекст министър Маринов изрази надежда за продължаване на обучението и техническата помощ за укрепването на капацитета на ГДБОП за борба с киберпрестъпността. Той отправи покана към Кристофър Рей за участие в откриването на предстоящата през септември т.г. в София конференция на випускниците на ФБР. Тогава  България ще бъде домакин на годишната среща на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Академията на ФБР (FBINAA).

На отделна среща с министър Маринов зам.-директорът на Сикрет Сървис Уилям Калахан благодари за отличното партньорство. Двамата обсъдиха развитието на двустранното сътрудничество в областта на противодействието на фалшифицирането на парични знаци и злоупотреби с електронни разплащателни инструменти. Договориха се да продължи техническата подкрепа за укрепване капацитета на  ГДБОП, в т.ч. и чрез обучения. Ще бъде засилено партньорството и по противодействие на престъпността в киберпространството. Домакинът прие с благодарност отправената от българския министър покана към ръководството на Сикрет сървис да посети страната ни.

Директорът на Службата за митническа и гранична охрана на САЩ комисар Кевин МакАлинън заяви на работна среща с българската делегация, водена за министър Младен Маринов През годините се радваме на много добро сътрудничество между двете страни в областта на граничната сигурност и борбата с тероризма. Имаме редовен информационен обмен и страхотно взаимодействие, заяви и домакинът дадоха висока оценка на постигнатия обмен на данни в реално време, на съвместните проекти и обмена на опит. Те изразиха задоволство от изключителното ниво на сътрудничество, основано на широка договорно-правна рамка и изразиха готовност то да продължи да се задълбочава. Българският вътрешен министър подчерта, че подписаните между двете страни споразумения се изпълняват на практика и дават реални резултати. В рамките на разговорите бяха обсъдени предизвикателствата пред граничната сигурност на двете страни, миграционната ситуация, глобалните предизвикателства, произтичащи от международния тероризъм и чуждестранните бойци. Българското звено за обмен на резервациите данни за пътниците е едно от най-доброто в Европа. Високо ценим сътрудничеството ни в тази сфера и работим за това да получавате възможно най-добрата информация, посочиха  домакините. Министър Маринов благодари за възможността да посети един от най-натоварените ГКПП на американо-мексиканската граница и от своя страна покани директор МакАлинън и неговия екип да посетят българската граница и да се запознаят на място с мерките, които предприемаме за охраната ѝ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени