Eмисия новини
от 07.00 часа

Според учени повече от две яйца дневно са вредни за здравето

Снимка: Светослав Цветанов

Прекомерната консумация на яйца повишава риска от сърдечно-съдови болести и преждевременна смърт, пише „Ню Йорк таймс“.

В статията се посочва, че споровете за ползата и вредата от яйцата заради съдържащия се в тях холестерин не са преставали, като защитниците на полезността на тази храна изтъкват, че едно изядено яйце на ден намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Резултатите от новото изследване, цитирани от изданието, сочат, че прекомерната консумация на яйца е по-скоро вредна. Резултатите се базират на 6 експеримента, в които са участвали 30 000 души в продължение на 17 години.

Според авторите при прием на 300 милиграма холестерин дневно рискът от сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест, инсулт, сърдечна недостатъчност) нараства със 17 %, а рискът от преждевременна смърт – с 18 на сто.

В жълтъка на едно яйце се съдържат около 185 милиграма холестерин и затова изследователите смятат, че две яйца дневно са предел, отвъд който не трябва да се преминава.

Разбира се, влиянието на холестерина върху различните хора е различно, но учените са категорични, че колкото повече яйца яде човек, толкова е по-голям рискът за здравето.


Още от