Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическата камара в Бургас се оплака от недостиг на екскурзоводи

Снимка: БГНЕС

Заради недостиг на екскурзоводи се очакват много рекламации от чуждестранни туристи и от фирми, твърдят от Регионалната туристическа камара в Бургас. Организацията започна да провежда учебни туристически маршрути за студенти, за да покаже на практика какво е работата на екскурзовода.

Общо 120 са професионалните екскурзоводи, членове на браншовия съюз в Бургас. Повечето от тях са на възраст над 55 години, а нови кадри няма, каза Кристалина Пирева, председател на бургаската организация на екскурзоводите:

„Това е една тенденция от доста години. Има застаряване на хората, които работят тази професия, и се чувства недостиг и нежелание на по-младите хора, които са завършили туризъм или друга специалност, да влязат в нашата професия. Причините са комплексни, но може би на първо място е това, че е сезонна професия – 3-4-5 месеца максимум. В този сезон всеки, който работи, е много, много натоварен - минимум 8-10 до 14 и повече часа на ден“.

Липсват напълно екскурзоводи с определени езици като полски или от скандинавската група. Чешкият също е дефицитен.

Проблемите започват още от образователната ни система, посочва председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

„Де факто, ние нямаме специалност „екскурзовод“. Бизнесът трябва да се ангажира много пряка“, убеден е той.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна