Eмисия новини
от 04.00 часа

Само един от тримата обинени за източване на НОИ в Силистра остава в ареста

| обновено на 19.03.19 в 19:11
Милен Пенчев, директор на териториалното поделение на НОИ в Силистра, на делото в Специализирания наказателен съд в София за мерките за неотклонение на трима от обвиняемите за източване на бюджета на института.
Снимка: БГНЕС

Само един от тримата обвинени за издаване на фалшиви удостоверения за стаж за пенсия в Силистра остава в ареста.

Апелативният специализиран съд пусна под "домашен арест" директора на НОИ - Силистра Милен Пенчев.

Съдът определи за Пенчев, сочен за генератор на схемата с високите пенсии, без правно основание, втората по тежест мярка за неотклонение "домашен арест". И макар тя да предполага наличие на достатъчно данни да е участвал в организираната престъпната група, адвокатът му – Пейчо Йовев, разчете смяната на постоянния с домашен арест в полза на клиента си:

"Ние отстоявахме една и съща позиция. Надявам се, че сме прави, защото и Апелативният съд го потвърди".
 
Началникът на отдел "Отпускане на пенсии" в Силистра – Стоянка Симеонова излиза на свобода срещу 7000 лева. Тя и Пенчев бяха главните действащи лица при прокурорското представяне на 9 май на схемата, чрез която от 2017 година били източвани пенсионни фондове в Силистра:

"По телефона е диктувал лични данни на лица, които са искали да получават пенсии. Тя е записвала на бележка абревиатурата СМЧ, силно мой човек, Пенчев. С тези отбелязвания служителите са знаели, че това са близки до директора хора", каза след първоначалните арести говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.
   
Под стража остава само бившият служител на НОИ - София Тодор Тодоров.
Още от