Eмисия новини
от 04.00 часа

Папагали-наркомани провалят опиумната реколта в Индия

| обновено на 19.03.19 в 18:19
Снимка: БГНЕС

Фермери, отглеждащи опиумен мак в индийския щат Мадхя-Прадеш, се оплакват, че пристрастени към опиума папагали им съсипват реколтата, съобщава NDTV. сom. Според цитиран от изданието фермер някои птици атакуват полетата с мак до 40 пъти дневно.

Папагалите откъсвали цвета на мака, който е с най-голямо съдържание на опиум, а някои направо откъсвали цялото растение.

"Daily Mail" пише, че птиците са се научили да атакуват насажденията, без да издават характерните си крясъци и плячкосват в пълна тишина „подобно на нинджи“.

Местните власти не се реагирали на молбите на фермерите за помощ и те са били принудени сами да охраняват маковите си полета. Опитите да бъдат изплашени папагалите със силен шум дали само временен резултат.

Индия е една от малкото страни в света, където отглеждането на опиум е законно, разбира се, след издаването на съответния лиценз от страна на властите.

През 2018 година също е имало подобни случаи, като опиянените птици се удряли в клоните на дърветата и лежали по полето, докато действието на наркотика премине, напомня NDTV. сom.


Още от