Eмисия новини
от 16.00 часа

Мнозинството германци одобряват миграцията

Повечето обаче не смятат, че страната им има капацитет да приеме големи вълни от чужденци

Бежанския център в германския град Волгаст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозинството от германските граждани смятат, че имиграцията е шанс за развитието на страната им, сочи ново проучване на общественото мнение. Въпреки това одобрение, пак повечето германци са на мнение, че в момента страната им няма капацитет да приеме големи вълни от чужденци, търсещи икономическо спасение.

Проучването е направено от фондация „Фридрих Еберт“. Според него 53% от германците смятат имигрантите в страната си по-скоро за принос към икономиката ѝ. Цели 70 % пък смятат, че Германия не бива да затваря вратите си пред хора, бягащи от война и преследвания и в бъдеще са съгласни да продължат да им дават бежански статут. Отрицателно обаче е мнението им за прием на чужденци, търсещи икономическо спасение. 57 на сто от германците смятат, че притокът на икономически мигранти трябва да се ограничи. Всеки четвърти германец пък иска миграцията по каквито и да е причини да се спре.

63 на сто са съгласни Германия да приема хора, но от професии, за които са нужни квалифицирани кадри.

Имиграцията предизвиква различни страхове сред германците. Най-много - 83 на сто, се безпокоят от нарастването на крайнодесния екстремизъм. На второ място - 81% е страхът от разделение на обществото. Страхът от престъпност и тероризъм, свързани с имигранти, споделят 64% от германците. 61 на сто смятат цената за интеграцията им твърде висока, а 58 процента се притесняват от конкуренцията за свободни жилища с наем на нормална цена.


Още от