Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дау Джоунс преодоля 26 000 пункта, европейските борси с 6-месечни върхове

Пазарите на акции и от двете страна на Атлантическия океан напредват солидно за поредна сесия на търговия с оглед на набиращия скорост риск-апетит преди стартиращото днес двудневното заседание на Федералния резерв, тъй като инвеститорите очакват централната банка на САЩ да потвърди позицията си в последно време, че няма намерение да прибързва с ново повишение на основните американски лихви. Европейските акции се търгуват в 6-месечни върхове, а американския индекс на сините чипове Дау Джоунс успя да нарасне в началото на днешната търговия над психологическото ниво от 26 000 пункта за пръв път от началото на март.

Две седмици по-рано Европейската централна банка пък поднови разхлабената си парична и лихвена политика, ангажирайки се да не повишава лихвите поне до края на 2019-а година и да стартира от септември нови операции за евтино кредитиране на търговските банки в еврозоната.

Подкрепа за продължаващия подем на фондовите борси продължават да оказват надеждите за постигане на търговска сделка между САЩ и Китай, въпреки последните информации, че очакваната ключова среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин може да не се състои до юни. Инвеститорският риск-апетит е в резултат и на очакванията за временно отлагане на Брекзит, както и че всяко едно предстоящо излизане на Великобритания от ЕС може да бъде факт само при наличието на споразумение между двете страни.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,8% към 385,33 пункта, достигайки най-високо ниво от септември 2018-а година насам и отбелязвайки повишение за пета поредна сесия на търговия (най-продължителен негов растеж от средата на септември 2018-а насам).

                                                              Графика на германския фондов индекс DAX30

Снимка

Немският индекс DAX пък се повишава с 0,93% към 5-месечен връх от 11 823 пункта (най-високо ниво от миналия октомври насам), опитвайки да пробие над важната 200-дневна пълзяща-средна (разположена денс около 11 785 пункта) за пръв път от началото на август 2018-а година. Допълнителна подкрепа за възходящото движение на борсата във Франкфурт оказва последно проучване на института Zew, отчитащо рязко подобрение на икономическите нагласи в Германия през март.

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,52%, а британският FTSE100 - с 0,59%, като в подкрепа на търговията на Лондонската борса са данните за изненадващо понижение на британската безработица през януари до ново 44-годишно дъно от 3,9% при много силен ръст с над 200 хиляди на заетостта в Обединеното кралство. Междувременно се очаква нов епизод от Брекзит драмата във Великобритания, като все още не е ясно дали по-късно днес ще има трето поредно гласуване в парламента на договореното от Тереза Мей споразумение за развода с ЕС.

Търговията на Уолстрийт също стартира с добри повишения, като индексът DJIA нараства с близо 150 пункта (с 0,55%), връщайки се обратно над нивото от 26 000 пункта. Широкият индекс S&P500 и технологичният индекс Nasdaq Composite пък се повишават с около 0,4%, търгувайки се в най-високи нива от пет месеца насам. Индексът S&P500 е вече с едва 3,3% под неговия рекорден връх от 20-и септември 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна