Eмисия новини
от 05.00 часа

Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит

| обновено на 19.03.19 в 18:09
Тереза Мей
Снимка: Тереза Мей / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската премиерка Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз да отложи Брекзит с поне три месеца, след като плановете ѝ за трети вот на два пъти отхвърлената сделка с Брюксел се оказаха в задънена улица, предаде Ройтерс.

Близо 3 години след референдума, на който Великобритания гласува за развод с ЕС, напускането ѝ остава несигурно. Възможните варианти варират от продължително отлагане през одобряване на сделката до Брекзит без споразумение или нов референдум.

Десет дни преди 29 март, за когато е насрочен Брекзит и два дни пред среща на върха на ЕС в Брюксел, говорител на Тереза Мей съобщи, че тя ще пише днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отсрочка.

Не е ясно колко дълго ще бъде исканото отлагане. За тази цел и британският парламент трябва да приеме промени в закон, който залага 29 март за дата за напускане на ЕС.

Отлагане на Брекзит след 29 март не е нито очевидно, нито автоматично, обяви в реакция Елисейският дворец, който настоя Лондон да предложи надеждна алтернатива за Брекзит в най-близките дни или часове. 

„Или споразумението, постигнато с 27-те страни, оставащи в ЕС, ще бъде подкрепено с мнозинство в британския парламент до 29 март, или ще се окажем в ситуация на Брекзит без сделка“, се казва в изявление на френското президентство.

Европейският съюз има пълно единство по въпроса за Брекзит, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Дъблин, където разговаря с ирландския премиер Лео Варадкар за политическата несигурност в Лондон, както и за подготовката за Брекзит без споразумение. Двамата очакват предложенията, които ще направи Лондон преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

На свой ред главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че чака да види причините, които Лондон ще даде, за евентуална отсрочка. Има различни възможни сценарии, решението ще бъде взето от лидерите на ЕС въз основа на предложенията на Мей, допълни Барние. 

Още от