Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна пролетното почистване на София

| обновено на 20.03.19 в 15:02
Снимка: Полина Начева


Традиционната кампания за пролетно почистване на Столичната община започна днес от район „Красно село“ и  ще продължи до 15 април в цяла София.

Кампанията ще протече на два етапа:

• Първи етап: „Включи се и почисти своя квартал” от 20 до 31 март – почистване на  прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения, разлепени листовки по стълбове, дървета, боядисване на ел. табла и др. съоръжения.

Втори етап: „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци” от 1 до 15 април – почистване и озеленяване на общински  територии и тревни площи по улици и булеварди, деретата и корита на реките, като превенция на риска от наводнения. 

Затревяване на свободни общински места, насипване с чакъл, трошен камък, поставяне на кашпи на детски площадки и междублокови градинки, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване и боядисване на пейки; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих. 

Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, допълват от Столичната община.
На телефона на оперативния център  987 55 55  и 937 75 66 в периода на кампанията гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 ч.

За кампанията по пролетното почистване са осигурени 50 000 бр. чували и 20 000 бр. ръкавици, които ще се раздават в районните инспекторати по места. 

Гражданите могат да се включат, но също така, ако имат подобни инициативи, нека се обърнат и ние да помогнем - апелира директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева по време на откриването на кампанията в столичното 51-о училище "Елисавета Багряна".
Учениците от гимназията облагородиха двора на учебното заведение.
Децата ще почистват и участват в засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор.

По думите на Веска Георгиева повече информация и връзка за подпомагане може да се намери в сайтовете на Столичната община, Столичния инспекторат и на районните администрации. 

 Чуйте повече от Веска Георгиева, записана от Полина Начева.

Заедно с почистването продължава и миенето на основни булеварди в града, като през тази година ще бъдат измити и част от вътрешнокварталните улици. Камионите, които почистват, все по-често трябва да влизат в малките улички, обясни председателят на комисията по "Екология" към Столичния общински съвет Лорита Радева по време на откриването на кампанията по почистването.

Плановете на общината са през тази година да бъдат измити два пъти повече улици, отколкото през миналата.

Какво още каза Лорита Радева - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени