Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК може да обяви обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Пет национални избора, два национални референдума, 119 частични и местни избори, отчете днес за 5-годишния си мандат първата професионална изборна администрация. За евроизборите през май има добра основа, увери председателят на Централната избирателна комисия Ивелина Алексиева.

В рамките на едно-две заседания ЦИК може да обяви обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване, каза тя.

„Очаквам и апелирам – за да има свободна конкуренция, всички онези компании, които се чувстват готови и сигурни да участват в тази обществена поръчка, да го направят“, добави Алексиева.

Миналото лято изборният орган беше осъден в шестмесечен срок да осигури възможност за машинно гласуване във всички секции. А през януари администрацията уведоми всички заинтересовани страни, че подготвя за възлагане обществена поръчка.

Според Ивелина Алексиева предизвикателство пред новата ЦИК ще е киберсигурността. Част от настоящия състав на ЦИК ще продължи за работи и в новия.

На доброто сътрудничество се надява и Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК. Очаква се бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави новата изборна администрация, на която член на сегашната препоръча да не се карат.

Мандатът на сегашната комисия изтича в четвъртък. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!