Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на промишлените поръчки в САЩ през януари

През януари поръчките за промишлено произведени стоки в САЩ се повишиха доста символично за втори пореден месец, което е знак за продължаващо забавяне на промишлената активност и в началото на настоящата година.

Новите промишлени поръчки нараснаха през януари с едва 0,1% спрямо декември, когато също се повишиха символично с 0,1%, показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-добър растеж с 0,3 на сто.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, обаче се понижиха с 0,2% след спад с 0,5% в края на 2018-а година, докато поръчките за промишлени стоки, изключвайки тези за отбраната се повишиха с 0,2 на сто.

Доставките на промишлено произведени стоки пък се свиха с 0,4% след спад с 0,2% през декември, като това представлява намаляване на доставките за четвърти пореден месец, което е най-продължителното има понижение от средата на 2015-а година насам. Складовите запаси на промишлени стоки пък нараснаха през януари с 0,5% след повишение с 0,1% месец по-рано.

В същото време търговският департамент направи низходяща ревизия на данните за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, като през януари те се повишиха с 0,3% вместо с 0,4%, но в резултат най-вече на скок с 1,2% на поръчките за транспортно оборудване.

Данните за поръчките за промишлено произведени стоки без тези за отбраната и въздухоплаването обаче отбелязаха неревизиран ръст от 0,8% (най-силно повишение от юли 2018-а година), след като през декември се понижи с 0,8 на сто.  Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Солидният отскок на този тип поръчки е предпоставка за засилване на бизнес инвестициите в началото на годината, след като американските компании ограничиха инвестициите си към края на миналата година, тъй като повишаващите се лихви и търговската война с Китай навредиха на веригите за доставки и на бизнес планирането.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени