Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица законодателни промени делят България от членство в Евротрансплант

Наталия с майка си Валентина Маева на петия ден след трансплантацията

Доста законодателни промени предстоят, за да може България да стане пълноправен член на Евротрансплант - донорската мрежа, създадена през 1969 година в Холандия с идеята обмяната на органи да става по-лесно и да бъде ефективна в рамките на страните членки в нея. Това каза за БНР Наталия Маева от Асоциацията на пациентите с белодробна трансплантация. В момента в България има 1,2 донора на 1 милион души население.

На 25 януари беше подписано споразумение между българската страна и Евротрансплант за обучение на български лекари:

„Засега нямаме изградената база, липсват някои неща, които трябва да се допълнят, за да пристъпим към следващата стъпка - да имаме нормален център за посттрансплантационно проследяване тук”.

Състоянието на пациентите с белодробни трансплантации в момента се проследява в болница „Лозенец“, където предстои преструктуриране, изтъкна Маева в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“. Трансплантианите се притесняват, че заради реформата ще бъдат препратени в поредната болница.

Клиниката във Виена има възможност да поеме най-спешните пациенти. Двама пациенти заминават на 2-ри април и ще заминат на оценъчен преглед, допълни тя:

„Надяваме се този процес да се ускори, да има още български пациенти, които да бъдат оценени реално дали са подходящи за белодробна трансплантация, или не, защото проблемът в момента е, че ние тук, в България, нямаме лекари, които да се изкажат дали съответният пациент е подходящ. Нямаме това ноу-хау все още, трябва да се учим за него“.

Една белодробна трансплантация струва около 120 000 евро. Досега тази сума се е заплащала от Комисията за лечение в чужбина. От 1-ви април предстои с това да се занимава новата мегаагенция.

„За трансплантация чакат 17 души, а всеки човешки живот е безценен“, подчерта Наталия Маева.

Интервюто с Наталия Маева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна