Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо намеква за мотивите на стрелеца в Утрехт

3
Роденият в Турция Гьокмен Танъш (37 г.), който бе задържан за стрелбата в трамвай в Утрехт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писмо, намерено в автомобила на нападателя от Утрехт, засилва версията на разследващите, че при вчерашната стрелба все пак става дума за тероризъм. Въпреки това полицията не изключва личен мотив.

Все още не е ясно какво пише в писмото, намерено в откраднат автомобил, с който вчера предполагаемият извършител се опита да избяга.

Роденият в Турция 37-годишен Гьокмен Танъш бе задържан снощи в Утрехт. Полицията съобщи, че няма доказателства за връзка между него и жертвите. Повече подробности около продължилия през цялата нощ разпит не се съобщават. Продължават разпитите и на още двама арестувани във връзка със стрелбата.

Трима души загинаха вчера - 19-годишно момиче и двама мъже на 28 и 49 години. Други петима са ранени, някои от тях тежко. На площад „24 октомври“, мястото на стрелбата, днес цял ден се стичат хора с цветя и свещи.

„Първата ми реакция беше страх, че насилието поражда повече насилие, че омразата ще победи. Но сега вече преобладава вярата ми в хората около мен, в нашия народ“, споделя Феликс Денис, жител на Утрехт.

Цветя поднесе и кметът на града Ян ван Занен. „Вчерашният ден беше трагичен, черен ден за цялата страна, но особено за Утрехт в сърцето на Холандия“, каза той.

„Осъждаме нападението и изразяваме солидарността си с холандския народ и правителство“, написа турското външно министерство, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че службите в Турция са започнали свое разследване на случая.

Крайнодесният популист Геерт Вилдерс използва случая за вътрешнополитическа разправа с правителството, като призова правосъдния министър Фердинанд Граперхаус да подаде оставка. Причината - заподозреният извършител е бил многократно арестуван и разследван за опит за убийство и изнасилване, както и за връзки с терористичната организация „Ислямска държава“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна