Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изработването на икономически стимули за чужди продуценти, които снимат филми у нас

Повече пари за българското кино може да има скоро и то извън бюджета, който получава Националният филмов център и който се разпределя на проектен принцип. Буквално до дни ще започне изработването на икономически стимули за чужди продуценти, които да снимат у нас. В повечето държави членки на Европейския съюз такива финансови стимули вече има.

През октомври миналата година от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти у нас алармираха, че България е в незавидна икономическа и имиджова позиция в киноиндустрията - 24 от 27 държави в Европейския съюз са приели икономически стимули, за да привличат чуждестранни инвестиции. Механизмът е въведен и в страни извън общността като Сърбия и Република Северна Македония. Така България отдавна не е предпочитана снимачна дестинация. Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на една държава, например, е стандартен финансов инструмент. Така в Румъния предлагат 45% възвръщаемост на инвестицията. Тогава Жана Караиванова, директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, беше на страната на продуцентите и смяташе, че чрез икономически стимули за чужди продуценти ще има и повече пари за българското кино. Казва, че това съвсем скоро може да се случи и у нас. Битката се е водила над 10 години. Предстоят и промени в Закона за филмовата индустрия, който миналата година беше два пъти ремонтиран.

Следващия понеделник предстои и официално подписване от страна на България на ревизираната конвенция на Европейския съюз за копродукциите. Общо 38 държави трябва да подпишат конвенцията. До момента това са направили 20. Надеждите са, че до година - година и половина процесът ще завърши.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна