Eмисия новини
от 04.00 часа

Хиляди държавни служители стачкуваха във Франция

С днешния протест синдикатите се завърнаха на социалната сцена на Франция, след като дълго бяха в сянката на „жълтите жилетки“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавните служители във Франция излязоха на общонационална стачка срещу ниската покупателна способност и реформите в публичния сектор. Протестът пламна само няколко дни след края на големия национален дебат, обявен от президента Макрон, и поредната акция на „жълтите жилетки“, която потъна в безредици.

„Да върнем силата на общонационалната стачка“ – към това призоваха синдикални лидери, начело на протестното шествие в Париж, което събра хиляди държавни служители.

Около 150 демонстрации се проведоха из страната. На призива за стачка, отправен от четири основни профсъюза, откликнаха близо 1/4 от учителите, особено в началния сектор, недоволни от реформата в образованието и недостатъчните ресурси за нея. Към тях се присъединиха и студенти и ученици с протест срещу реформите в матурата и приема в университетите. По-слабо е засегнат общественият транспорт.

С днешния протест синдикатите се завърнаха на социалната сцена на Франция, след като дълго бяха в сянката на „жълтите жилетки“, чиито представители се забелязват и в днешните шествия.

Уверени, че битката е една и съща, те търсят нова форма на протест, след като последната съботна акция завърши с хаос и разрушения по бул. „Шан-з Елизе“ от екстремистки групи. Демонстрациите протичат под зоркия контрол на полицията.

Междувременно френският вътрешен министър Кристоф Кастанер даде обяснения в Сената за неовладяното насилие по време на протестите.

Това доведе до оттеглянето от поста на префекта на Париж, а премиерът Едуар Филип обеща незабавна забрана на демонстрациите, ако на тях бъдат забелязани радикални групи. За целта полицията ще получи допълнително оборудване, включително химикали за разпръскване, с които злосторниците да бъдат белязвани.

Още от