Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското малцинство в Сърбия е поискало 30% българско съдържание в учебните програми

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Българското малцинство в Сърбия е поискало 30 процента българско съдържание в учебните програми по география, история, музика и изобразително изкуство. Това стана ясно, след като омбудсманът Мая Манолова и сръбският ѝ колега Зоран Пашалич изслушваха граждани с обща приемна в Цариброд, Сърбия. 

Манолова се е ангажирала да съдейства за среща с екипа на сръбското министерство на образованието в София, така че този въпрос да намери решение с помощта на българското просветно ведомство. 

Пред Манолова и Пашалич българите са се оплакали от начисляване на суми за комунални услуги и добавките към тях, събирани от частни съдебни изпълнители или от съдилища. Поставили са и въпроси за неизплатени обезщетения от предприятия, които са приватизирани и впоследствие фалирали. Засегнали са още темите за бедността и липсата на препитание. 

Сънародниците ни са поставили като проблем и излъчването на БНТ, както и възможността да се вписват в гражданските регистри и с българските си фамилии. По този проблем Манолова е разговаряла с кмета на Цариброд, Владица Димитров, който я е информирал, че вече е започната процедура за оформяне на документите в съответствие с желанията на българската общност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени