Eмисия новини
от 04.00 часа

ГЕРБ и СДС обсъждат евентуално общо явяване на евроизборите

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и СДС се срещат официално, за да обсъдят евентуално общо явяване на предстоящите евроизбори, съобщи в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В срещата ще участва и премиерът и лидер на партията Бойко Борисов.

Консултациите между двете партии идват на фона на призивите на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол сестринските партии, членки на европейската десница, да се явят в общ формат за предстоящия евровот.

"Трябва да гласуваме за ЕНП и да дадем подкрепата си за нея. Убеден съм, че с подобни срещи ще може действително да консолидираме всички демократично мислещи български граждани", каза Цветан Цветанов.

На въпрос на "Хоризонт" дали ГЕРБ ще предостави избираемо място за кандидат на СДС в листата за европейските избори, той уточни:

"Ще очертаем и евентуалната перспектива дали биха могли, или не биха могли".

Цветан Цветанов разясни, че срещата със СДС е инициирана, след като сините продължително са обсъждали варианти за общо явяване с други десни формации и след неяснотите в случай на спечелен кандидат в кое политическо семейство да бъде.

"Точно затова СДС са възложили мандат да се проведат разговори както с ГЕРБ, така също и с ДБГ. След като имат резултат от тези разговори, ние ще имаме и последваща среща и тогава вече, когато имаме нещо официално, ще бъдете информирани своевременно", обясни Цветанов.

Още от