Eмисия новини
от 16.00 часа

Премиера на оригиналната версия на „Теменужката от Монмартр“

Шедьовърът на Имре Калман оперетата „Теменужката от Монмартр“ за първи път ще бъде представена на българска сцена в оригиналната версия на либретистите Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. Постановката е на музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Премиерата е тази вечер и е част от програма за празника на старата столица 22 март.

Два опита е имало в България през годините да бъде поставена „Теменужката от Монмартр“, но те са били с пренаписано и цензурирано либрето от съветски автори, за да бъде прикрита американската мечта, която се развива в последната оперета на Имре Калман, обясни режисьорът Бойко Богданов.

„Като един печален познавач на живота, Калман възлага задача на своите либретисти Брамер и Грюнвалд накрая да направят едно невероятно намигване на публиката. Това е историята на една улична певица, която случайно става оперетна звезда, примадона, дива или така да се каже американската мечта – как детето от народа внезапно става царицата на театър „Водевил“, добави режисьорът.

В основата на великотърновската постановка е оригиналът на оперния дневник от премиерата преди 89 години, който постановъчният екип открива в немска библиотека, а след това се водят и преговорите за уреждане на авторските права.

Диригент-постановчик на „Теменужката от Монмартр“ на великотърновска сцена е Игор Богданов.

„Характерно е, че до голяма степен е по-лирично като оперетно заглавие, не е толкова развлекателно, не е толкова шаржирано, не е толкова с драматургия, с безумни оперетни страсти. По-различна е. Трудна за постановка, рядко поставяна оперета“ сподели той..

„Теменужката от Монмартр“ е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Калман. С това си произведение той поставя основите на жанра мюзикъл.

Режисьорът Бойко Богданов открехва завесата на една от сцените, които публиката ще види: 

„Тримата наши бохеми преодоляват материалните несгоди и техният лайтмотив е: „Щом се вино лей, щом сърцето ти пей, какво от туй, че нямаш пукнат петак“. Толкова е просто, оперетно, мюзикълно“.


Още от
Проф. Саша Попов

Спомен за проф. Саша Попов

публикувано на 18.07.19 в 16:22