Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Донков започна най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

2
Владо Донков
Снимка: Личен архив

Екстремният фотограф потегли във вторник (19 март), от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия. По 800-километровото трасе до Нордкап (най-северната точка на Европа) Донков ще премине със ски, теглейки шейна с целия си багаж - 85 килограма екипировка, снимачна техника и храна.

Маршрутът преминава през диви планински райони на три държави: Швеция, Финландия и Норвегия.

Експедицията стартира вчера, в 10 ч., близо до селището Яквик (Jakvikk) в Швеция при ясно, слънчево време и -10°C. Въпреки сравнително високите температури, фотографът сподели, че придвижването му става трудно заради обилните снеговалежи в предходните дни.

От стартовата си точка Донков се насочва на север, за да премине през поредица от планински върхове, замръзнали езера и безбрежна тундра. Първите 150 км са по известната в Швеция „Пътека на кралската шейна”. Тя е добре маркирана и в този неин участък има четири стопанисвани хижи. В останалите над 650 километра по пътя Владо ще премине само край още една хижа и две малки населени места. Очаква се прекосяването на Арктика да отнеме около месец, през който Донков ще бъде изложен на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи.

По време на своето дълго солово пътуване фотографът ще прави снимки и кратки видео клипове, които ще споделя в социалните мрежи.

За експедицията ще ви информираме и на сайта ни.

Още за Владо Донков можете да прочетете и чуете тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна