Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разлюля Западна Турция

Снимка: архив

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разлюля днес западната турска провинция Денизли, съобщи турската обсерватория Кандили, предаде Ройтерс.

До момента местните власти не са получавали информация за жертви, пострадали или нанесени щети край епицентъра на труса.

По данни на европейската служба за мониторинг на земетресенията магнитудът е бил 6,4 по Рихтер, а според геологическата служба на САЩ – 5,7.

Епицентърът на земетресението, регистрирано в 9,34 ч. местно време, е бил в района на град Аджъпаям на дълбочина 11,3 километра, информира телевизия НТВ, цитирана от БТА. Последвали са редица вторични трусове със сила 4,8; 4,5 и 4,2 по Рихтер. Преди земетресението с магнитуд 5,5 са били регистрирани 18 труса, които са били с магнитуд до 3,7 по Рихтер. 

Земетресението е усетено в много окръзи в Турция, включително в Измир и Анталия. Кметът на град Аджъпаям Хулуси Шевкан съобщи пред НТВ, че няма данни за загинали и ранени хора.

Шевкан посочи, че в едно от селата в района има нанесени щети на къщи (главно пукнатини) и властите взимат необходимите мерки.

Валията на окръг Денизли Хасан Карахан също потвърди, че според първоначалната информация при трусовете няма загинали и ранени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна