Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Червен бряг е освободен след снемане на показания

Градоначалникът Данаил Вълов свързва акцията с предстоящите местни избори, прокуратурата отхвърля подобни подозрения

| обновено на 20.03.19 в 17:38
В Червен бряг продължава акция на Специализираната прокуратура.
Снимка: БГНЕС

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов е освободен след снемане на показания в Районното полицейско управление. Кметът и още петима общински служители бяха задържани при разследване на злоупотреби за 230 хиляди лева по европрограмата „Топъл обяд“.

Заради акцията на специализираната прокуратура с участието на жандармерия и служители на Комисията за противодействие на корупцията беше отменен конкурс за директори на детски заведения, но обслужването на граждани е нормално.

В следобедните часове кметът Вълов се върна на работа и участва в заседание на постоянна комисия.

Пред кореспондента на БНР Латинка Светозарова той обясни акцията с предизборната ситуация в страната.

„В рамките на шегата – всички опити на някои хора да се отърват предсрочно от мен са обречени на неуспех. Трябва да изчакат края на мандата. Да, в предизборна година сме, да - ние сме малко бели врани и не се вписваме в рамката. Въпросът, който се разследва, е в публичното пространство повече от година и половина. Самият факт, че предстои подписването на още два европейски проекта говори, че ние си вършим работата“, каза Данаил Вълов.

Заместник -главният прокурор Иван Гешев отхвърли подозренията, че прокуратурата е започнала разследвания срещу кметове, заради наближаващите местни избори. Той обясни зачестилите обвинения срещу градоначалници с многото сигнали, подавани в специализираната прокуратурата, която от края на 2017 г. работи по т.нар. корупционни дела.

„Време е кметовете да си опреснят, ъпдейтнат ситуацията, вече разследваният ане се правят от местната прокуратура и полиция, делата не са в местния съд, а в специализирания съд. Така че определени ситуации и зависимости, които са широко разпространени в повечето градове, вече няма да са полезни на хора, които нарушават закона“, каза Гешев.

Утре ще стане ясно на кого, освен на кмета на Червен бряг, ще бъде повдигнато обвинение, добави той.

„Ситуацията е като в ТЕЛК, НОИ и един куп други държавни структури, пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много, казвам го откровено, не визирам конкретния човек, за да не наруша конституционно гарантирани негови права и презумпции. Да използвам този случай да обобщя това, което се вижда като данни по досъдебните производства“, посочи още Гешев.

Секретарят на Община Червен бряг Николай Недков каза за БНР, че работата в Общината тече нормално и е бил ограничен достъпът на хора само до третия ѝ етаж.

„Тази сутрин в Общината имаше представители на жандармерията, които осъществяват пропускателен режим, записват влизащите служители в Общината, искат лични карти, записват ги, но не знам каква е целта. Хората са на работа. В момента правя оперативка. Не знам дали кметът е арестуван. Не знам и не мога да кажа нищо, тъй като аз съм в кабинета си. Има малко по-особен ред за влизане, даже и за контакти“.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Латинка Светозарова.

Чуйте интервю на Диана Янкулова с Дани Йорданов - репортер на "Господари на ефира", автор на разследването за случая в Червен бряг, излъчено през май 2018 година - от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна