Eмисия новини
от 16.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Искането на британския премиер за отлагане на Брекзит и възможната реакция на Брюксел, както и подготовката за Брекзит без споразумение са сред основните теми на британския печат.

Министрите от кабинета очакват Тереза Мей да поиска крайният срок за Брекзит да бъде изтеглен до 30 юни, с възможност да се поиска още по-дълго забавяне, пише The Times. Депутатите отхвърлиха сделката, която Мей беше договорила с ЕС за втори път миналата седмица със 149 гласа. Старши министри казаха, че Мей изглежда нерешителна дали да поиска по-дълго удължаване и да разгневи евроскептиците или да рискува унижението, че й се налагат условия. Лидерите на ЕС определиха серия от условия преди утрешната среща на върха, последната преди датата, на която Великобритания трябваше да напусне. Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит, каза, че ако премиерът не успее да постигне одобрение за споразумението за оттегляне през следващата седмица, тя ще трябва да се ангажира с промяна в политическата посока.

План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Daily Expres. Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза в писмо на министрите от кабинета, че планът ще бъде задействан на 25 март, освен ако не бъде договорена нова дата за излизане.  


Още от