Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис открива художникът Румен Рачев в столичната галерия "Форум"

4
Румен Рачев подреди изложба в галерия "Форум"
Снимка: Ани Петрова

Изложба живопис ще открие днес в столичната галерия "Форум" художникът Румен Рачев. Роден е в София, но биографията му се развива в различни посоки. В годината на големите политически промени за България и всички страни от т.нар. "социалистически блок" художникът решава да напусне родината си. 18 години живее в Германия.

Негови творби могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в постоянната графична сбирка на Нюйоркската обществена библиотека, както и сред притежанията на банка „Ротшилд” в Цюрих. Страните, в които Румен Рачев показва своето изкуство, никак не са малко – САЩ,  Швейцария, Скандинавските страни, и др. Румен Рачев е личен приятел със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди. Ексцентричният музикант свири на откриването на изложба на Рачев в галерия „Нюанси“ през 2015-а година.

За творбите в новата изложба художникът сподели пред БНР:

"Стремежът ми е да покажа ново виждане върху нещата, които досега съм работил, нова интерпретация. Те са, може би, по-спокойни, по-балансирани и по-мъдри. Има какво да се види и да се направи паралел от хората, които познават предишните ми неща - от годините. Аз съм любопитен и развълнуван каква ще бъде реакцията".

Интервюто на Диана Дончева с Румен Рачев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени