Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия” в Девин

На 22 и 23 март в сърцето на Родопите – град Девин, под патронажа на кмета на града Красимир Даскалов ще се проведе първият по рода си Фестивал на родопската храна.


Идеята се роди постепенно – разказва Ани Николова, един от организаторите на фестивала. – От няколко години работим в Девин по различни проекти и неведнъж сме опитвали ястия от местната традиционна кухня. Възхищавайки се на всеки вкус, в разговори с представители на местния ресторантьорски и хотелиерски бизнес, се роди идеята за фестивал, който да популяризира уникалните вкусове на Родопите сред хората в цялата страна, а защо не и в чужбина.

Пататник
По време на фестивала жители от околните села и Девин, както и професионални готвачи от местните ресторанти ще готвят пред публика традиционни ястия от родопската кухня. Кои са популярните за този край гозби, на които ще могат да се насладят гостите?

МарудникПататник – ястие от картофи, в което може да се добавят различни продукти. Брънза – млечен продукт по специална рецепта, нещо средно между сирене и извара, приличащ на много гъсто кисело мляко, но имащ различен вкус от всичко, което сме опитвали. Трудно е да се опише, просто трябва да се пробва – отговаря на въпроса Ани Николова. – Също така марудник, който се приготвя подобно на палачинките, но не с прясно, а с кисело мляко и се поднася със сирене или сладко. За Родопите са характерни и различните видове качамак (ястие от царевично брашно или грис), към които се добавят картофи и много масло. Скрипалец пък наричат всички пролетни листни зеленчуци, които в Родопите приготвят с ориз или картофи. Всички тези гозби се поднасят с кисело мляко, защото млечните продукти са много характерни за този край.

Скрипалец

Местни производители ще предложат сирене, мляко, разнообразни сладка от горски плодове, уханен мед, както и мурсалски чай, който дава здраве и дълголетие. А в кулинарния фестивал ще се включат и възпитаници от специализираните училища от цялата страна.

Те ще могат да пробват уменията си в приготвянето на традиционни родопски ястия. Но, разбира се, всеки може да сготви нещо различно – обяснява Ани Николова. – Това, което бъде приготвено от тях, както и от представители на читалища, които имат кулинарни клубове, ще бъде оценено от жури, в което ще включим местни ресторантьори, кмета на Девин и гости на фестивала, за да бъде оценката на всички абсолютно безпристрастна.

Качамак на топки
През тези два дни кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци и забавления сред уникалната природа на планината, където според легендата е роден митичният певец Орфей, омайвал хора и животни с вълшебната си музика.

На първо място, разбира се, гостите могат да се насладят на традиционните родопски гайди – обещава Ани Николова. – Без да свирне гайда, в Родопите нищо не се случва, както казват хората, ни добро, ни лошо. Традиционни изпълнители от този край са гайдарски състав „Девин” с ръководител Емил Чолаков, обичаната народна певица Миглена Бекриева, която също е наш партньор в организацията на фестивала.

Гайдарски състав „Девин” и Миглена Бекриева
Ще има представители от околните населени места и изпълнители от цялата страна, които не само ще покажат традиционния за своя край фолклор, но и ще донесат по нещо за почерпка, за да опитаме ястията и от други части на България.


Организаторите са поставили акцент върху храната, защото тя е символ на удоволствието. Но не само. Тя е част от цялата атмосфера в този край.

Искаме да покажем колко уникални и самобитни са традициите в Родопите. Всичко там създава една магична атмосфера, която не може да се опише и разкаже, тя трябва да се почувства на място. Вкусовете наистина са невероятни. Опитвала съм неща, които няма къде да вкусиш на друго място, защото никой от местните хора не издава тайните докрай – споделя Ани Николова. – Няма как да ядете на две различни места едно и също ястие и то да е едно и също на вкус. Затова си струва да се опитва много пъти. И ние каним всички на фестивала, за да се забавляваме, да стоплим душите си в началото на пролетта и да се насладим заедно на магичната атмосфера на Родопите.

Снимките са предоставени от Продуцентска къща ЕНИ филм"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна