Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП предлага замразяване на членството партията на Виктор Орбан

| обновено на 20.03.19 в 17:17
Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната среща в Брюксел на Европейската народна партия официално бе предложено за замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС и лишаване на правото ѝ на глас. Това съобщи евродепутатката Естер де Лане, зам.-председател на парламентарната група на ЕНП.

Решение не се взема веднага, предстои наблюдение, което може да продължи седмици или месеци.

Баварският депутат и лидер на ЕНП в ЕП Манфред Вебер пък съобщи, че ще бъде създаден т.нар. "комитет на мъдреците", който да следи поведението на ФИДЕС. Един от тримата му членове ще е бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

По-рано днес лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че замразяването на членството на ФИДЕС в ЕНП ще бъде добра възможност, докато не бъде възстановено доверието в премиера Виктор Орбан. В реакция Будапеща обяви, че по-скоро партията ще напусне ЕНП, която е най-голямото политическо семейство в ЕС.

„Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да има нормално пълноправно членство“, каза Крамп-Каренбауер, която е сочена за наследничка на Ангела Меркел на канцлерския пост.

Дотук се стигна след конфликт на Орбан с лидерите на ЕС, които унгарският премиер обвинява в проимигрантски политики. Будапеща предприе и кампания с билбордове в родината си срещу шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера финансист Джордж Сорос. Брюксел на свой ред вини Орбан в неспазване на принципите на върховенството на закона и нарушаване на фундаменталните ценности на общността.

Жан-Клод Юнкер, който също е част от ЕНП, смята, че ФИДЕС трябва да бъде изключена от ЕНП.

В реакция на заплахата от Берлин шефът на унгарския кабинет заяви, че ФИДЕС веднага ще напусне ЕНП, ако членството ѝ бъде замразено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени