Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелът за щафетата с олимпийския огън за Токио е от рециклиран алуминий

Трикратният олимпийски шампион в джудото Тадахиро Номура показва факела.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Факелът за щафетата с олимпийския огън за Игрите в Токио 2020 беше представен официално днес на церемония в японската столица.

Той е с цвят "златна сакура", тежи около 1.2 кг и е изработен от алуминий. Един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните розови вишневи дървета, наричани още сакура.

Факелът е направен в такъв стил, че да изобрази формата на пламъка. Петте светлинки, излъчвани от венчелистчетата, се събират в центъра на факела. Забележителното е, че част от материала за изработката е взет от рециклиран алуминий, използван при изграждането на временни жилища в североизточната част на страната, засегната от земетресението и цунамито през 2011 година. Така създателите на факела искали да почетат всички пострадали от бедствието на 11 март 2011 година, и да подкрепят процеса на възстановяване на региона.

Очаква се олимпийският огън да бъде запален в Гърция на 11 март следващата година, за да се отбележи отново трагедията във Фукушима. След това на 20 март той ще пристигне в Япония, а на 26 март щафетата с олимпийския огън ще започне от префектура Фукушима. Тя ще бъде домакин на състезанията по бейзбол и софтбол, които са част от олимпийската програма.
.
Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна