Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби "Гугъл" с 1,49 млрд. евро за злоупотреба с господстваща позиция на пазара за онлайн реклама

Общият размер на наложите от ЕК глоби надвиши 8 млрд. евро

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Европейската комисия наложи глоба на Alphabet Inc.- компанията-майка на "Гугъл" - за 1,49 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение за посредничество при онлайн рекламите за търсене в нейната интернет търсачка, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Днешното решение е последното от трите официални обвинения, които европейският антимонополен регулатор в лицето на ЕК повдигна срещу американския технологичен гигант, приключвайки по този начин една част от почти десетилетно разследване на "Гугъл".

Последната глоба е доста по-малка по размер от общата сума от 6,76 млрд. евро, събрана при предишните две наказателни решения на ЕК относно Alphabet Inc. С днешното решение общият размер на наложените на "Гугъл" глоби от страна на Европейската комисия надвишиха 8 млрд. евро.

През миналия юли комисията наложи на "Гугъл" рекордна в историята глоба от 4,34 млрд. евро с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в интернет.

Днешното решение на ЕК не идва в комбинация с конкретно искане за промяна на бизнес практиките на "Гугъл", тъй като комисията смята, че интернет гигантът е премахнал последния тип на антиконкурентно поведение.

"Гугъл" затвърди своето господство в онлайн рекламите при търсене и се защити от конкурентния натиск чрез налагане на антиконкурентни договорни ограничения на уебсайтове на трети страни“, посочи Маргрете Вестагер, европейски комисар и ръководител на антитръстовия орган на ЕС. "В резултат на това пазарният дял на технологичният гигант в Европейското икономическо пространство скочи с над 70% между 2006-а и 2016-а година. Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС", добави тя.

Акциите на компанията-майка на Google поевтиняха слабо с едва 0,29% на извънборсовата търговия след новината за наложената относително "ниска" глоба на Alphabet Inc. за 1,49 млрд. евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!