Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекции в Гьоте институт ще представят явлението Баухаус

Стефка Цанева: Влиянието на школата Баухаус се простира от Калкута до Сидни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Баухаус като едно от най-значимите явления в културата ще бъде представено в Гьоте институт в София. 100-годишнината от създаването на Баухаус ще бъде отбелязан с 5 лекции на български и немски специалисти. 

Баухаус е името, с което е известно висше художествено училище в Германия и на свързаната с него школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти, която се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век.

Училището е основано преди 100 години - през 1919 година във Ваймар по инициатива на архитекта Валтер Гропиус и действа в периода до 1933 година.

"Школата Баухаус променя изобщо мисленето ни за дизайн, за архитектура", коментира Стефка Цанева от Гьоте институт в София в предаването "Хоризонт до обед".

"Другото нещо е, че Баухаус със своите принципи се разпространява в цял свят. Примерно Баухаус е не само в Германия. Влияние има и в България, но също така и в много по-отдалечени точки, за които дори ние не можем да си представим, като например Калкута, Сидни, Мексико, Чикаго."

Днес предстои първата лекция - на д-р Любимка Стоилова, която е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

"Ще обърнат внимание на различни аспекти като например Баухаус и жените, Баухаус в изкуството, педагогически подходи", допълни Стефка Цанева. 

Принципите на Баухас са заложени в манифеста публикуван от архитекта Валтер Гропиус, изтъкна тя. "Например обединяване на всички изкуства. Не е нужно да се делят занаятите от визуалните изкуства, от живописта, от скулптурата, от архитектурата. Той апелира за това да се обединят всички изкуства, за да може по този начин да се създаде един цялостен продукт. Другото много важно нещо е функционалността и изчистените форми, които и ние тук, в България, познаваме много добре от архитектурата", допълни Стефка Цанева.

Баухаус не е само висше архитектурно училище. "Всъщност архитектурата влиза в школата Баухаус едва 1925. Допреди това се залага на занаятите, на изкуството, на театъра, дори на музиката", разказа още Стефка Цанева.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна