Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Маркова от НБУ: Инвестираме в инфраструктура, а в хората - не

Младите хора искат да се занимават със социална работа, но няма добри условия за това

Галина Маркова
Снимка: http://knowhowcentre.nbu.bg

Нов български университет отбелязва днес 30 години от началото на образованието по социална работа в университета. Магистърската програма по клинична социална работа е една от първите три програми, с които университетът стартира своята академична история.

Най-нова е магистърската програма „Психо-социални интервенции с деца и семейства“, насочена към квалифициране на специалисти от помагащите професии. Програмата е започнала от началото на тази академична година. Тя събира заедно специалисти от академичната общност с практически опит в социалното дело. 

Идеята е в хода на обучението през първите три години заедно със студентите да се изработят минимални стандарти за обучение по социална работа в България. „Когато има стандарти, тогава се надяваме, че тази професия ще стане по-привлекателна“, коментира пред "Хоризонт" Галина Маркова, която оглавява център за консултативна и изследователска работа в НБУ.

Социалната работа у нас е неравномерно разпределена и неглижирана

В България социалната помощ е много неравномерна и географски, и като подготовка на специалистите, смята тя. „Някъде има хора, които са изключително добре подготвени и спазват международни стандарти. Другаде обаче това не е така. Например в малки общини не може да се достигне до такава качествена помощ поради това, че живеят малко хора и няма много професионалисти, които да отговарят на техните потребности. И се налага пътуване, търсене на специалисти..."

Най-голямата вреда в развитието във всеки човек идва от пренебрегването на неговите потребности, поясни специалистът. Маркова цитира данни, според които вреди не толкова физическото насилие, колкото пренебрегването и невъзможността да бъде чуто и забелязано детето.

"Има все повече деца, които не успяват да бъдат чути. Този дълъг преход, през който преминаваме, ощетява родителите от времето, което те могат да прекарват с децата си, а професионалистите не са много подготвени да партнират на тези деца. Големият брой деца, които участват в образователния процес, също ги лишава от това индивидуално внимание, което всяко дете има нужда да получава."

Инвестираме в пътища, а в хората - не

"Цялата система на организиране на тези услуги в България не е добре премислена от гледна точка на това хората, индивидите в обществото, да получават внимание, да бъдат изслушвани и това, което казват като препоръки, като потребности, недоволства – да бъде взето предвид."

Ние инвестираме в много неща – в инфраструктура, в пътища, в сгради, но по-рядко инвестираме в хората. Трябва да се грижим за хората, които се грижат за други хора, категорична е Галина Маркова.

Социален работник е непрестижна професия

Към програмите  за социална работа няма особен интерес – те не са разпознати, а социалната работа е изключително непрестижна професия, отбеляза още Галина Маркова. „Имаше бум на желаещите да работят в социалната сфера. В Софийския университет имаше повече кандидати за социална работа, отколкото в право, например. Но условията са такива, че младите хора, въпреки желанието си да помагат, не могат да бъдат полезни. Идеята е да можем да бъдем полезни и затова искаме определени промени на условията, в които работим.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна