Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските данъци и евтината работна ръка не са достатъчни за привличане на инвестиции

Снимка: архив

Неведнъж сме чували, че българската икономика е конкурентоспособна най-вече заради ниските данъци и евтината работна ръка.

В последните години обаче, въпреки добрия икономически цикъл, стана ясно, че това не е достатъчно, за да привличаме инвестиции.

На прага на следващата криза все повече експерти търсят отговор защо и как може да се отговори на тези предизвикателства.

Това се случи и на конференцията "Конкурентоспособност на българската икономика", организирана от Института за икономическа политика.

Добрите макроикономически показатели на България са безспорно предимство на страната ни, категоричен е заместник - министърът на икономиката Александър Манолев.

Изводите идват, когато светът вече е в очакване на следващата икономически криза. Тя ще бъде провокирана не само от естествения цикъл, но и подсилена заради търговското напрежение, допълни Богдан Мирчев от фондация "Ханс Зайдел".

Явор Георгиев от Института за икономическа политика също е убеден, че предизвикателствата могат да бъдат използвани като основа за следващ успешен бизнес.

За да се случи всичко това обаче, трябва да признаем още една истина, заяви д-р Роксана Доробанцу от Университета за икономически изследвания в Букурещ. А тя е, че в слабо развитите икономики, каквито са българската и румънската, има огромен проблем с квалификацията на кадрите. 

"Например, винаги когато става дума за промяна в средата, в която се прави бизнес, аз поставям фокус върху занаятчиите. Навсякъде в Централна и Източна Европа е пълно с тях. Те произвеждат уникални предмети, направени на ръка, но ние си ги купуваме само за няколко евро. Бавно компаниите започнаха да проумяват, че именно талантът на местните хора е големият капитал, а не наличието на диплома или не. Университетите дават само диплома. Ние сме израснали с идеята, че трябва да отидеш във висше учебно заведение и да получиш такава, за да си добър. Истината е, че това важи за академичните среди. Знам, че казвам нещо, което е срещу моята собствена професия, но е факт, че са важни уменията. В много случаи университетите дават само диплома, но не и умения. Ако в близките десет години продължим да даваме само дипломи, но не и да градим умения, ние просто ще спрем да съществуваме".  

Още за темите на форума чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна