Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култови практики, християнски традиции и легенди на празника "Кюстендилска пролет"

Победителките в конкурса Мис "Кюстендилска пролет"
Снимка: БГНЕС

На 21 март Кюстендил ще отбележи традиционния си празник "Кюстендилска пролет". Празникът представлява съчетание на култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители, и е допълнен от християнската традиции на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града - Хисарлъка. 

Тържествата по случай празника "Кюстендилска пролет" ще започнат на централния  площад "Велбъжд" в 11 часа с молебен за здравето на жителите на града, съобщи пред Радио София кметът на Кюстендил Петър Паунов. По традиция ще се състои и ритуал по предаването на символите на Кюстендил, от миналогодишната Мис "Кюстендилска пролет" на новоизбраната. В празничната програма ще участват народният певец Иван Дяков, Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил.

В местността "Хисарлъка", от 13.00 часа, ще започне традиционното посрещане на девойка "Кюстендилска пролет". Ще се състои и концерт със специалното участие на носителката на пет награди от "Пирин фолк" Цвети Веселинова и местни танцови състави.
   
По-късно на новоизградената сцена "Базиликата", част от Късноантичната и средновековна крепост "Хисарлъка", гражданите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се насладят на изпълненията на професионалния духов оркестър - Кюстендил и джаз-бенда към НМУ "Любомир Пипков"- София.

21 март е неработен ден в общината, освен за фирмите на денонощен и многосменен режим, посочи Петър Паунов, който отправи "пролетна прегръдка за всички наши сънародници" и изрази надежда "тези усмихнати сърца да донесат една прекрасна 2019-а за всички".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна