Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на паунда, след като Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30-и юни

Британската лира поевтинява рязко спрямо долара и еврото, след като премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей поиска от ЕС само краткосрочно отлагане на датата на Брекзит до 30-и юни тази година.

Говорейки пред британския парламент, Тереза Мей подчерта, че е против по-дълго отлагане на Брекзит и че тя ще направи опит да вкара отново за гласуване нейното споразумение за оттегляне на Великобритания от съюза. Британският премиер също така предупреди, че отлагането на дата на Брекзит не изключва вероятността за напускане на ЕС без сделка.

От една страна някои участници на валутните пазари се надяваха на по-голямо отлагане на Брекзит, опасявайки се че по-краткият срок отново рискува да доведе до излизане на Великобритания от ЕС без сделка. От друга страна европейските власти в Брюксел изразиха притеснение, че отлагането на Брекзит след 23-ти май, когато започват да се провеждат изборите за нов Европейския парламент, ще бъде юридически и процедурно доста трудно.

Отлагането, което ще се нуждае от одобрението на останалите държави-членки на ЕС, запазва несигурността по отношение на Брекзит развода, тъй като възможностите продължават да включват: напускане на съюза с договорената от Мей сделка, още по-дълго забавяне, излизане без сделка или дори втори референдум.

Всички тези притеснения относно несигурността по отношение на датата на отлагане на Брекзит доведоха до рязко понижение на британската лира на валутните пазари. Паундът се срина за кратко с около 1% към 7-дневно дъно около 1,3146 щатски долара преди да опита стабилизация малко под 1,3200 нивото, докато еврото поскъпна с над 0,8% към 7-дневен връх около 0,8638 британски лири.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна