Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на акциите на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията в сряда с понижения, тъй като инвеститорите реагираха негативно на слабите финансови резултати на значимата компания FedEx и в същото време са в напрегнато очакване на края на двудневното заседание на Фед (от 20:00ч. наше време).

Индексът DJIA се понижава с над 150 пункта (с 0,6%), широкият индекс S&P500 - с 0,54%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,48%.

Акциите на FedEx се сриват с над 5%, след като късно снощи мултинационалната логистична и компания за куриерски услуги, която доста често служи като барометър за глобалните растежни перспективи, представи доста по-слаби от очакваното финансови резултати за първите три месеца на настоящата календарна година.

Акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. пък се повишават с 0,6%, въпреки че Европейската комисия я глоби с 1,49 млрд. долара за злоупотреба с господстваща позиция на пазара за онлайн реклама. Така общият размер на наложените от ЕК три глоби на "Гугъл" надвиши 8 млрд. долара.

Основният инвеститорски акцент обаче се поставя върху края на заседанието на Фед, въпреки че не се очаква промяна на настоящите лихвени ставки. Федералният резерв най-вероятно ще продължава да се придържа към своя "предпазлив и изчаквателен" подход по отношение на бъдещо повишение на лихвените ставки. Централните банкери ще представят и новите си средносрочни макроикономически прогнози за БВП, нивото на безработица и на инфлацията в САЩ, както и последните техни очаквания за нивата на федералната фондова лихва в рамките на тригодишния хоризонт. Очакват се и повече детайли относно плановете на Фед да прекрати политиката си на постепенно намаляване на огромния си финансов баланс, който към момента е за близо 3,8 трлн. долара под формата на държавни и корпоративни облигации и който беше натрупа чрез програмите за "количествени улеснени" след последната глобална финансова и икономическа криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени