Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта зове за ЕС солидарност по проблема с миграцията, нищо че намалява

Малтийски военен кораб кара мигранти в пристанище на островната държава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малта призова за повече солидарност между страните от Европейския съюз по миграционния проблем.

Говорителят на малтийското правителство Курт Фаруджа посочи, че миграционният натиск към бреговете на Европа не е само проблем на Малта, а на всички държави в южната част на континента.

Армията и флота на Малта всеки ден са отдадени на това да спасяват човешки животи във водите на Средиземно море, каза Курт Фаруджа. По думите му обаче островната държава не получава нужното разбиране и съпричастност от останалите страни в Съюза.

„Всички сме в една ситуация. Проблемите на Малта са същите като тези в Италия, както и във всички страни, към които има миграционен натиск. Въпреки политическите промени в Италия, които настъпиха, смятаме, че ситуацията с мигрантите там е точно толкова тежка, колкото и в Малта и в другите страни, които приемат мигранти. Затова всички трябва да сме обединени и да говорим в един глас, че това е истинска европейска криза, пред която трябва да се изправим всички заедно“, каза говорителят.

Най-малката страна от Евросъюза е на първа линия на т.нар. Средиземноморски маршрут, който е един от най-използваните от мигрантите, за да достигнат до бреговете на Европа. Днес обаче миграционният натиск към Малта е далеч от пиковите моменти в разгара на бежанската криза преди 3 години. Островната държава прие три кораба с мигранти от началото на годината, но се договори те да бъдат презаселени в други страни от Европейския съюз.

За трета поредна година кандидатите за получаване на убежище намаляват, като към февруари 2019 г. те са на нивата от 2014 г., отчитат от базираната във Валета Европейска служба за подкрепа в областта на убежището.

Анис Касар, говорител на службата, заяви, че „тези данни показват ясно, че сме се върнали на числата от преди пика на бежанската криза“.

„Всъщност ако ги сравним с данните от 2016 г. днес молбите за убежище са двойно по-малко. Тази информация е важна не само заради екстремистката реторика, която циркулира и рисува съвсем различна картина, но и за да бъде дадена ясна представа как стоят нещата на терен“, добави Анис Касар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!