Eмисия новини
от 20.00 часа

Регионални избори в Холандия след шока от стрелбата в Утрехт

Десният холандски популист Тиери Боде (36 г.), който се опита да използва нападението в Утрехт за лични цели, грасува в Амстердам на регионалните избори.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на шока от стрелбата в Утрехт днес в Холандия се провеждат регионални избори. Вотът се смята за тест за управляващата коалиция на консерватора Марк Рюте по средата на мандата му.

Изборите могат да лишат правителството от мнозинство в горната камара на парламента, която през май трябва да избере представители в Сената, горната камара на националния парламент.

Всички холандски партии прекратиха предизборните си изяви, след като при безразборна стрелба в Утрехт загинаха трима души.

Само Тиери Боде продължи кампанията си. Изгряващата звезда на холандската политика, 36-годишният десен популист дори използва нападението за лични цели.

„Ако продължавате така, това ще се случва все по-често“, заяви харизматичният Боде по адрес на управляващите.

Социологическите проучвания отреждат силни позиции на популисткия му антиимиграционен „Форум за демокрация“, както и на Партията на свободата на антиислямския депутат Герт Вилдерс. Двете партии заедно може да съберат над 20 процента от гласовете.

Неясен остава засега мотивът на заподозрения за нападението в Утрехт Гьокмен Танъш. Роденият в Турция и криминално проявен 37-годишен има дълго криминално досие за опит за убийство и изнасилване, но остана на свобода до стрелбата в понеделник.

Днес стана ясно, че вчера полицията е задържала още един 40-годишен мъж, за когото прокуратурата предполага, че е свързан с нападението.

Други двама арестувани са освободени, без да са потвърдени съмненията в съучастничество.

Писмо на Танъш засили версията, че при стрелбата става дума за терористичен акт.


Още от