Eмисия новини
от 22.00 часа

Хотелиери и ресторантьори искат 9% ДДС

| обновено на 20.03.19 в 20:33

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще предложи на правителството ставката на ДДС в сектора да стане  9%. Като аргумент от организацията посочват  практиката в 18 европейски държави,  в които туризмът  е определен като приоритетен отрасъл. На съвещание в пловдивското село Марково днес бе направен анализ за ефекта от намалената ставка.

Отчитаме сериозен недостиг на работна ръка, а в същото време липсва ресурс за увеличение на възнагражденията, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Затова според нето трябва да се направят стъпки в посока намаляване на ДДС.

„Ние тези средства не искаме да ги приберем в нашия джоб, а да ги пренасочим към по-високи прагове на заплащане, по-високи социални осигуровки. Разбира се, като повишим заплатите, ще има по-висок данък общ доход от служителите“, каза той.

Според Атанас Димитров наемането на работници от чужбина също е вече проблем за българските хотелиери и ресторантьори.

„Традиционно вече няколко години се вкарват работници от Украйна, Молдова… Въпросът е, че се появява конкурентни предложения – Гърция офертира, Турция офертира, арабски емирства, Дубай офертират. Вдигат цените и там“, обясни той.

Подготвените кадри напускат страната и търсят по-добро заплащане навън. Трябва да се вземат мерки в тази посока, защото държавата е вложила средства в образованието им, допълни Атанас Димитров.


Още от