Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се надява на приемственост в Казахстан - „най-близкия съюзник на Русия“

Владимир Путин ръководи заседание на членове на правителството в Кремъл.
Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че приемствеността в Казахстан ще бъде гарантирана след вчерашната оставка на държавния глава Нурсултан Назарбаев. На днешното правителствено заседание Путин нарече централноазиатската република „най-близкия съюзник на Русия“.

Заседанието започна с благодарност към Нурсултан Назарбаев за съвместната работа и аплодисменти за него.

„Във връзка с това, че Нурсултан Абишевич Назарбаев напусна висшия си държавен пост, имаме всички основания да му благодарим за съвместната работа и да му пожелаем здраве и успехи“, каза Путин.

Руският президент изтъкна също така ролята на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз.

„Той е един от инициаторите за усилената интеграция между нашите страни. Той е един от авторите, ако не и авторът на Евразийския икономически съюз – проект, който се развива много успешно. Благодарение включително на неговата пряка непосредствена подкрепа и неговото участие в този проект“, добави Путин.

Руският лидер поздрави председателя на сената Касъм-Жомарт Токаев, който встъпи днес в длъжност като временен президент на Казахстан до изборите за държавен глава през 2020г.

Назарбаев остава начело на Съвета за национална сигурност, чиито правомощия разшири още миналата година. Запазва и статута си на вечен лидер на президентската партия „Нур Отан“ или „Светлината на отечеството“.

До 2020 г. се очаква да посочи приемника си на президентския пост, в чиято изборна победа едва ли някой се съмнява.

Руски наблюдатели на политическите процеси виждат в казахстанския сценарий един от възможните варианти за смяна на властта в Русия. През 2024 г. изтича четвъртият мандат на Владимир Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна