Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей няма намерение да отлага Брекзит за по-късно от 30 юни

Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви в обръщение към нацията, че няма намерение на отлага Брекзит за по-късно от 30 юни. Тя отхвърли вероятността за втори референдум.

Всичко това става след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Брюксел може и да приеме краткосрочно отлагане, но само ако бъде постигната сделка.

Тереза Мей се обърна към британците с думите, че ги разбира, че им е дошло до гуша от Брекзит и тя е на тяхната страна. Премиерът обвини депутатите за техните действия и изтъкна, че е крайно време те да вземат решения, да поемат отговорност:

„До този момент парламентът прави всичко възможно, за да не направи своя избор. Предложение след предложение, поправка след поправка се внасят без парламентът да реши какво иска. Депутатите желаят да кажат само какво не искат. Силно се надявам, че депутатите ще подкрепят сделката, която договорих с Евросъюза“.

Премиерът на Великобритания заяви още, че лично тя съжалява, че трябва да иска отлагане. Тя е готова да работи с Демократичната юнионистка партия и с евроскептиците да подкрепят нейната сделка, но не е готова да отлага Брекзит след 30 юни.

Изявлението на Мей подразни мнозина, защото в нейно лице те виждат слаб лидер, договорил несъстоятелна сделка, който се опитва да прехвърля вината на депутатите за провала по Брекзит.

Очакванията са, че следващата седмица сделката на Мей ще бъде гласувана за трети път в парламента, но за целта председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да оттегли възражението си, че сделката не е променена. Двата големи въпроса сега са дали сделката ще бъде одобрена и какво ще стане, ако бъде отхвърлена.

Пълната неизвестност около съдбата на Брекзит остава само 8 дни преди определената дата за напускане на ЕС 29 март със сделка или без сделка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени