Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Франция създават съвместна парламентарна асамблея

Германският Бундестаг одобри създаването на съвместна парламентарна асамблея с Франция.
Снимка: de.wikipedia.org

Германският Бундестаг одобри вчера създаването на съвместна парламентарна асамблея с Франция, която да заседава поне два пъти годишно, предаде БТА.

Асамблеята ще бъде съставена от по 50 депутати съответно от Германия и Франция. Тя няма да има законодателни правомощия, но ще може да осъществява мониторинг на срещите между министри от двете страни и да представя съвместни резолюции пред Националното събрание и Бундестага, съобщи ДПА.

Споразумението получи подкрепата на умерените германски партии, като социалдемократът Нилс Шмид го определи за единствено по рода си. Крайнолявата партия „Левите“ и крайнодесните популисти от Алтернатива за Германия" гласуваха против предложението за съвместна асамблея с Франция.

По-рано този месец създаването на асамблеята бе одобрено и от френския парламент.

„Създаването на съвместна парламентарна институция е знак за интензивността на нашите отношения", отбеляза председателят на френското Национално събрание Ришар Феран.

Германски депутати, водени от шефа на Бундестага Волфганг Шойбле, планират да пътуват за Париж идната седмица за първата сесия в понеделник. Шойбле заяви пред журналисти, че се очаква да обсъдят чувствителни теми като идеята да армия на ЕС и евентуални рискове от френските АЕЦ, предаде Дойче веле.

Новата съвместна асамблея е резултат от споразумението, подписано от канцлера Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон в германския град Аахен през януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!