Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест в София

| обновено на 21.03.19 в 18:47
Протестът на таксиметровите шофьори в София.
Снимка: Мила Младенова

Пет сдружения и организации на таксиметровите шофьори у нас организираха протестно шествие срещу незаконния превоз на пътници, осъществявано от такси „Маским“, което обвиняват в извършване на нелоялна конкуренция. Според организаторите от около година чрез интернет платформа се извършват нерегламентирани превози на пътници. Тогава са подадени и първите сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, НАП, прокуратурата и МВР

Таксиметровите шофьори организираха шествие по „Царигардско шосе“ до площад „Александър Невски“. Те настояват за реален и бърз резултат на работата на институциите, до които е подаден сигнал срещу нерегламентиран превоз на пътници.

„Нужно е да държим изкъсо институциите, за да свършат своята работа“, заяви пред протестиращите Кирил Ризов, председател на Сдружение „Съюз такси“.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов ги покани на следващото заседание на комисията по транспорт на общината.

Протестиращите използваха случая и за да припомнят други свои искания.

Сред тях са уточняване на начина и формата на плащане на алтернативния данък, както и неговия размер, управлението на таксиметровите автомобили в бус лентите, за минимални и максимални тарифи. 

„Като данъчно задължено лице разходите им са 2/3 по-малко за нерегламентирания автомобил и оттук може да си представите, че те могат да си позволят дъмпинг и всичко останало", каза още Ризов.

„За таксиметров превоз трябва да бъдат изпълнени определени искания. Трябва да има удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и към него да бъдат вписани автомобили, които отговарят на определени изискания, за да бъдат вписани. Трябва да има разрешение от съответната община за такъв превоз. Такси „Максим“ имат удостоверение за регистрация, към което са вписани два броя автомобили. Фирмата е вписана в Пловдив, но няма разрешение от община. От лятото на миналата година за този проблем се работи. Водачите никой не ги знае на какви условия отговарят. За потребителите това е изключително рисково. Това е нелоялна конкуренция“, обясни в „Преди всички“ Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Адвокат Райна Димитрова, председател на Националния таксиметров синдикат, обяви, че излизат на протеста, защото няма реални действия за решаване на проблемите:

„Това, което се случва на пазара, е недопустимо. Този протест е с настояването за бърз и реален резултат“.

Преди протеста си представители на браншовите организации се срещнаха в Народното събрание с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че проблемът пред спирането на нерегламентираната таксиметрова дейност е в събирането на доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да се намеси: „Доказателства се събират трудно, защото те трябва да се събират чрез заявки през това приложение. Събират се трудно, защото собственикът на този сайт офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България“.

До месец и половина дейността на интернет платформата за наемане на таксита „Максим“ може да бъде спряна, каза междувременно за „Хоризонт“ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов. Той уточни, че са събрани доказателства за нарушение на закона.

„Подаваме необходимата документация и доказателства към НАП и към КЗК. Продължаваме работа и в рамките на около месец, може би, ще преустановят всичките административни действия и много се надяваме тази платформа да спре да съществува, по начина, по който в момента съществува“, посочи Попов. 

„За радост, екипът, който събрахме, е готов с резултати, които сме предали на Комисията за защита на конкуренцията. Надяваме се те да действат бързо, както в един друг случай, за да може дейността на това приложение да бъде прекратена“, каза зам.-министър Попов. Той призова още веднъж гражданите да не използват това приложение, защото то не им носи никаква сигурност.

Интервюто с Бойко Рановски и с адвокат Райна Димитрова можете да чуете в звуковия файл.

Репортажа на Мила Младенова за протеста на таксиметровите шофьори и разследване на Надежда Николова за дейността на фирма „Максим“, излъчени в предаването "12+3", чуйте от звуковия файл.

Коментарите на зам.-министър Ангел Попов и Спас Атанасов от Браншова камара на таксиметровите водачи в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна