Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията на синдикатите в здравеопазването не подкрепя формата на ежедневен протест на медицинските сестри

Д-р Пламен Радославов: Ние сме за всяко искане за увеличение на възнаграждението

Снимка: Иванка Петрова

„Подкрепяме всяко искане за увеличение на възнаграждението, но не подкрепяме формата на ежедневен протест, обявен от медицинските сестри. Виждаме желание за решаване на проблемите в здравеопазването, но не виждаме промяна в начина на финансиране“. Това каза пред БНР д-р Пламен Радославов, заместник-председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването.

„Надяваме се да направим общи правила за формиране на възнагражденията в общинските и в държавните болници. Ще настояваме непрекъснато за нов модел на финансиране в здравеопазването“, допълни д-р Радославов в предаването „Преди всички“.

Според д-р Пламен Радославов е неприемлива съществуващата драстична разлика във възнагражденията на един и същи персонал в лечебните заведения и трябва повече справедливост:

„Искаме ясни правила при формирането на допълнителното материално стимулиране, защото там се крие разковничето, най-вероятно. /.../ Необходима е ревизия на разпределението на парите в самите лечебни заведения. В част от тях няма приходи, защото няма дейност. Трябва да се види дали е необходима тази дейност - където има раждане веднъж в седмицата, например. Трябва да се разгледа структурата на лечебните заведения. Трябва да се види кое е полезно за обществото. Тези болници не са направени, за да съществуват, те трябва да бъдат полезни за хората, които обитават съответния регион, а не да бъдат опасни“.

Д-р Радославов коментира, че всички, които се опитват да яхнат в момента протеста, са били в управлението и са участвали във формирането на здравни политики и не сме виждали преодоляване на проблемите.

За проблема с недостига на медицински сестри в сектора д-р Пламен Радославов подчерта, че първо трябва да бъде решен проблемът с демографската криза. Според него полезен ход е и да се върнат напусналите страната ни медицински специалисти.

Интервюто с д-р Пламен Радославов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна