Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БНР

Статутът на българите, които учат във Великобритания, ще остане непроменен до края на 2021 г. Това посочва в интервю за вестник "Труд" министърът за имиграцията на Обединеното кралство Каролайн Нокс. По думите й, ако български студенти, например, преминат успешно през схемата за регистрация на граждани на ЕС, ще мога да живеят, работят и учат във Великобритания и след преходния период. Министърът за имиграцията на Обединеното кралство допълва, че ако не се стигне до сделка с ЕС, крайният срок за регистрация на европейски граждани ще бъде изнесен до края на 2020 г.

В интервю за "Монитор" Методи Чипев - директор на училище в населения предимно с българи сръбски град Босилеград, заявява, че "над 90% от учениците избират да следват в България". По думите му всичко се изучава на сръбски език, а българският се учи като майчин. "Ако 4 часа учим сръбски, толкова имаме и за български", посочва Методи Чипев и допълва, че има и седем паралелки, в които обучението е само на майчин език.

"Избирате сами по коя формула е изгодно да се пенсионирате", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". В следващите от 3 до 5 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков.

След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени се дебатират 2 варианта за връщане към старата формула. Най-голям консенсус засега събира идеята при изчислението на пенсията да се върнат годините от 1997-а до 1999-а, уточнява "24 часа".

"И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов", информира вестник "Сега". Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени, коментира изданието. "Сега" уточнява, че скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива с луксозен апартамент в столичния кв. "Изток" от фирма "Артекс", министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на сайта Биволъ. Сделките са станали насред скандал около проблемен крупен строеж на фирмата в друг скъп столичен район - "Лозенец", допълва изданието.

"Пак отлагат срока за концесията на летището", пише вестник "Дума". "След като управляващите направиха промени в Закона за концесиите в полза на бъдещия стопанин на летище София, сега за пореден път ще удължат и срока по процедурата за приемане на документи, за да попадне тя в обхвата на новия закон. "С последните промени всеки бъдещ управляващ няма да може да прекрати концесията без неустойка. Законът беше написан в полза на бъдещия концесионер и в ущърб на бълагрското общество", коментира депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт Георги Свиленски, цитиран от "Дума".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени